Hamburgery z McDonalda nie pleśnieją i nie gniją. Ale nie przez „chemię”.

20101014-aging-burger-4

Hamburger z McDonalda nie pleśnieje i nie gnije przez lata. Włożony do szafki i odnaleziony po miesiącach będzie wyglądał identycznie jak w momencie zakupu. Jeśli spodziewacie się obalenia mitu – będziecie rozczarowani. Rzeczywiście, kanapki z fast-foodu wydają się być niezniszczalne. Ale nie z powodu „bycia napakowanymi chemią” czy na skutek innych obiegowych opinii.

Hamburgery generalnie nie gniją, niezależnie od miejsca pochodzenia. J. Kenji López-Alt na stronie A Hamburger Today podszedł do problemu z naukową precyzją dbając o zapewnienie naukowych warunków do testów ze szczególnym naciskiem na stworzenie grup kontrolnych, które pozwolą porównywać wyniki.

Oprócz hamburgerów z maka usmażył również własne, ze świeżo mielonej wołowiny o identycznej wielkości i wadze, ponadto zrobił kilka mieszanek, żeby być w stanie najlepiej określić źródło nieznizczalności fast-foodowego jedzenia (np. wsadził kotleta ze świeżej wołowiny do bułki z maka i na odwrót).

Wynik: żaden z hamburgerów nie zgnił*. Dlaczego? Zabrakło wilgoci, która pozwoliłaby na rozwinięcie się pleśni. Hamburgery mają względnie dużą powierzchnię, która przyspiesza odparowywanie, po trzech dniach było w nich już za mało wody, aby mogły w spokoju zgnić. Jeśli burgery były szczelnie zamknięte, co uniemożliwiało parowanie – zarówno te domowe, jak i makdonaldowe zdrowo gniły.

* w teście brane były pod uwagę również większe (= zawierające więcej wody) kanapki z maka. Zachowywały wodę dłużej (patrz: graf z wagą), więc po kilku dniach były pokryte pleśnią.

via A Hamburger Today

Dodaj komentarz