Nauka kryjąca się za serem

LOTSOFJESUS

Za serem stoi mnóstwo fajnej nauki. Kwestia jego koloru swoje początku ma już w roślinach, które zjadają zwierzęta – im więcej karotenu lub podobnych mu związków w pożywieniu, tym bardziej pomarańczowy będzie krowi ser. Związki te nie mają wpływu na ser od innych zwierząt – kozy czy owce rozkładają je m.in. na witaminę A, więc ich ser jest biały.

Nie da się zrobić sera z ludzkiego mleka, w jego składzie jest za mało białek, zresztą te, które się w nim znajdują nie nadają się do dalszego przerabiania. Podczas produkcji sera z dziurami na każde 80kg sera przypada wytworzenie 120 litrów dwutlenku węgla i jego część pozostaje wewnątrz. W artykule na Wired opisane są również różnice przy produkcji poszczególnych wytworów mleczarskich czy to, dlaczego regionalizacja serów to nie tylko kwestia znaków towarowych.

Więcej na Wired

fot. julesjulesjules m, CC BY

Dodaj komentarz