Organiczne jedzenie nie jest bezpieczniejsze od przemysłowego

Spreading Pesticide

Czy organiczne jedzenie jest bezpieczniejsze od wytwarzanego przemysłowo? Zdrowy rozsądek podpowiadałby, że oczywiście. To drugie opryskiwane jest syntetycznymi pestycydami i herbicydami wytwarzanymi w wielkich dymiących fabrykach, kiedy to pierwsze opryskiwane jest tylko naturalnymi substancjami na polach pełnych miłości. Naturalne musi bezpieczniejsze, prawda?

Zanim odpowiemy na to pytanie, warto zastanowić się nad tym, dlaczego w ogóle (bardzo słusznie) obawiamy się herbicydów i pestycydów. Jak sama nazwa wskazuje, są to środki, które zabijają rośliny oraz szkodniki, na ogół są bardzo toksyczne również dla innych organizmów niż ich podstawowy cel. Naturalne pestycydy wytwarzane przez rośliny spełniają dokładnie tę samą funkcję, co syntetyczne. Substancje przewidziane do zabijania zabijają niezależnie od tego, kto je wytworzył, pestycydy są szkodliwe, bo są pestycydami, a nie dlatego, że są syntetyczne. Wiele powszechnie stosowanych naturalnych pestycydów jest bardziej toksycznych od syntetycznych. „Naturalny” siarczan miedzi jest bardziej trujący dla ludzi niż sztuczne substancje, które zastępuje i utrzymuje się dłużej zarówno w roślinach, jak i glebie.

Żywienie jest jedną z dziedzin, które obrosły największą ilością mitów, złych złotych rad i fałszywych przekonań. Dlatego warto podchodzić do wątku z odpowiednią dozą chemicznej wiedzy i zdrowego naukowego rozsądku. „Naturalne” nie oznacza automatycznie „zdrowsze”, a fakt, że produkty używane przy produkcji jedzenia powstały w procesach przemysłowych (bardzo często – rafinacji ropy) nie oznacza, że będą one w jakikolwiek sposób gorsze.

Nie chodzi również o to, żeby demonizować jedzenie eko i organiczne. Jest ono przedstawiane jako smaczne, zdrowe i bezpieczne. Czy słusznie? Oczywiście, że tak. Jedzenie co do zasady jest smaczne, zdrowe i bezpieczne, niezależnie od tego, w jaki sposób jest uprawiane. Organiczne uprawy bardzo często wiążą się jednak z innymi korzyściami – są bardziej zrównoważone, mają mniejsze negatywne oddziaływanie na środowisko, promują zdrowy tryb żywienia, zdywersyfikowaną dietę.

Ale nie ma się to nijak do całej góry pseudonaukowych głupstw, które narosły dookoła. Pomidor to pomidor i trzeba go umyć niezależnie od tego, czy kupiliście go w markecie czy eko sklepiku.

źródło: Scientific American

fot. IFPRI-IMAGES, CC BY-NC-ND

Jedna myśl nt. „Organiczne jedzenie nie jest bezpieczniejsze od przemysłowego

Dodaj komentarz